Artykuły oryginalnePowikłania krwotoczne po przezskórnych interwencjach wieńcowych u pacjentów leczonych abciksimabem w zależności od zastosowanej okołozabiegowo dawki klopidogrelu - Kaźmierski, Maciej; Wieczorek, Piotr; Ochała, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Wstęp: Podanie skutecznych i szybko działających leków hamujących agregację i adhezję płytek krwi ma podstawowe znaczenie dla poprawy wyników interwencji przezskórnych. Cel: Porównanie częstości występowania powikłań krwotocznych u chorych leczonych z powodu zawału serca z uniesieniem odcinka ST (STEMI) metodą pierwotnej angioplastyki wieńcowej, u których zastosowano leczenie abciksimabem oraz klopidogrelem w zależności od zastosowanej okołozabiegowo dawki klopidogrelu. Dodatkowym celem było porównanie spadku stężenia hemoglobiny. Metody: Analizie retrospektywnej zostali poddani pacjenci leczeni inwazyjnie z powodu STEMI w latach 2003–2006. Kryterium włączenia było podanie abciksimabu w standardowej dawce, jako bolus i następnie wlew oraz klopidogrelu w dawce 75 mg lub 300 mg, jako farmakoterapii wspomagającej przezskórną interwencję wieńcową. Kryteriami wyłączenia były: zawał z powodu zakrzepicy w stencie, wcześniejsze leczenie tiklopidyną lub klopidogrelem, udział w badaniu klinicznym z lekami wpływającymi na układ krzepnięcia, użycie innego niż abciksimab blokera receptora IIb/IIIa, brak danych o procedurach i przebiegu choroby w dokumentacji elektronicznej. W podgrupach, w których analizowano spadek stężenia hemoglobiny, wykluczono pacjentów poddanych zabiegowi chirurgicznemu. Wyniki: Do analizy włączono 324 osoby, 165 otrzymało 75 mg klopidogrelu, a 159 dawkę 300 mg. W obu badanych grupach wyodrębniono następujące powikłania krwotoczne: krwiak w miejscu wkłucia (diagnoza oparta na ultrasonografii – zorganizowany krwiak o średnicy powyżej 3 cm), tętniak rzekomy, krwiak zaotrzewnowy, krwawienie z przewodu pokarmowego, krwiomocz. Jakiekolwiek z wymienionych powikłań wystąpiły u 6,7% pacjentów, którzy otrzymali 75 mg klopidogrelu oraz u 11,9% pacjentów, którzy otrzymali 300 mg klopidogrelu (p = 0,1). Spadek stężenia hemoglobiny wyniósł 1,35 (0,6–2,2) g/dl w grupie przyjmujących 75 mg klopidogrelu oraz 1,8 (0,9–2,6) g/dl w grupie przyjmujących 300 mg klopidogrelu (p = 0,046). Wnioski: Podanie klopidogrelu w dawce 300 mg w połączeniu z abciksimabem nie wiąże się z istotnie większą częstością występowania powikłań krwotocznych, wiąże się z kolei z większym spadkiem stężenia hemoglobiny we krwi niż w przypadku podania klopidogrelu w dawce 75 mg. Stosowanie agresywnej terapii przeciwzakrzepowej wymaga zwrócenia szczególnej uwagi na możliwość wystąpienia zwiększonego ryzyka powikłań krwotocznych.