Wydatki na ochronę zdrowia w Polsce w latach 1999–2003 - Ząbek, Katarzyna; Głogowski, Cezary; Gierczyński, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2003)
W okresie ostatnich lat ukazało się kilka artykułów [1, 2, 3], omawiających problem wydatków na ochronę zdrowia w Polsce. Odmienny sposób prezentowania danych w poszczególnych opracowaniach, zwłaszcza w zakresie źródeł finansowania i celu, utrudnia dokonywanie porównań międzynarodowych, a niejednokrotnie również ograniczonych jedynie do naszego kraju. Autorzy artykułu podjęli próbę całościowego opracowania danych dotyczących wydatków na ochronę zdrowia w Polsce od momentu przeprowadzenia reformy systemu w 1999 r., oraz zaprezentowania ich w usystematyzowany sposób, mając na uwadze użyteczność dla różnych grup odbiorców: płatnika, osób odpowiedzialnych za politykę zdrowotną na różnych szczeblach władzy, personelu medycznego i społeczeństwa, celowo powstrzymując się od ich komentowania.