Opis przypadkuZaburzenia kontroli impulsów związane z leczeniem dopaminergicznym w chorobie Parkinsona - opis przypadku - Valis, Martin; Masopust, Jiri; Urban, Ales; Kalnicka, Dita (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
W chorobie Parkinsona (ChP) z reguły występują objawy niedotyczące czynności ruchowych, które często nie są właściwie rozpoznane i leczone. W niniejszym artykule autorzy opisują rozwój objawów o charakterze zaburzeń kontroli impulsów, które pojawiły się w trakcie podawania agonisty dopaminy - pramipeksolu - u 61-letniego mężczyzny z ChP. Zaburzenia zachowania rozwijały się stopniowo po rozpoczęciu leczenia pramipeksolem w dawce 2,1 mg/dobę i ustąpiły w ciągu kilku tygodni po zmniejszeniu dobowej dawki pramipeksolu do 0,54 mg/dobę. Powyższy przypadek wskazuje na konieczność wnikliwego monitorowania objawów ubocznych w trakcie leczenia dopaminergicznego pacjentów z ChP. Omówiono również rozpoznanie różnicowe i opcje terapeutyczne.