Astma u dzieci najmłodszych - czy i jak rozpoznawać? - Bręborowicz, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Nawracające obturacyjne zapalenia dróg oddechowych u małych dzieci są częstym problemem w praktyce pediatrycznej. Mogą stanowić manifestację wielu chorób, najczęściej astmy. Wieloletnie obserwacje retrospektywne i prospektywne dostarczają dowodów na zasadność rozpoznawania astmy także w grupie dzieci najmłodszych. Rozpoznanie ustala się przede wszystkim na podstawie kryteriów klinicznych (kliniczny indeks przewidywania astmy) w połączeniu z wykluczeniem innych niż astma przyczyn obturacji. Potwierdzeniem rozpoznania jest dobra odpowiedź na próbę leczenia przeciwzapalnego i bronchodylatacyjnego.