Bomba z opóźnionym zapłonem - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Branża motoryzacyjna, bankowość, dziewiarstwo, media – te branże zareagowały na kryzys roku 2009 natychmiast. Redukcją produkcji, zwolnieniami z pracy, zamykaniem zakładów. W ochronę zdrowia kryzys uderzy z opóźnieniem, ale równie bezwzględnie. W kogo uderzy najbardziej? Ile szpitali zbankrutuje? Czy znajdą się wśród nich szpitale publiczne? Jeżeli nie zbankrutują, to czy i w jaki sposób ograniczą działalność? Jak funkcjonować będzie ochrona zdrowia A.D. 2010? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do ekspertów i praktyków branży medycznej w redakcyjnej sondzie.