Transparentna ściema - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2009)
Gdzie zaczyna się tajemnica, tam kończy się sprawiedliwość – uważał irlandzki filozof i polityk Edmund Burke. Ponurym polskim paradoksem jest to, że kolejne rządy, z niewielkimi wyjątkami, zdają się jednak hołdować innemu politykowi z dawnych czasów, kanclerzowi Bismarckowi, który uważał, że zwykli ludzie nie powinni wiedzieć, jak się robi parówki i jak wyglądają kulisy polityki. Biada więc temu, kto chce się dowiedzieć jakichkolwiek szczegółów dotyczących na przykład legislacyjnej kuchni.