Dobre zło konieczne - Tuczapski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
Zgodnie z artykułem 68. konstytucji RP, każdy obywatel Polski ma prawo do ochrony zdrowia. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej z pieniędzy publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. Oznacza to, że nie ma bezpłatnej służby zdrowia w Polsce.