Uwaga, niewypał! - Szparkowska, Sylwia (Menedżer Zdrowia, 2009)
Ministerstwo Zdrowia podaje, że chęć uczestnictwa w tzw. planie B deklarowało niemal 100 jednostek samorządu prowadzących 100 szpitali i 50 przychodni. To dużo. Gorzej z przełożeniem tego zainteresowania na praktykę. Miliard złotych przeznaczonych na program leży na koncie Ministerstwa Zdrowia. Z pieniędzy zagwarantowanych w rządowym programie nie korzysta prawie nikt.