ZOZ on-line - Nyczaj, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
Jednym z celów zakończonego w pierwszym kwartale 2009 r. projektu Platforma udostępniania on-line usług rejestru zakładów opieki zdrowotnej – e-RZOZ było opracowanie i wdrożenie jednego z pierwszych systemów informatycznych dla ochrony zdrowia. Przedsięwzięcie sfinansowano z funduszy unijnych Sektorowego Programu Operacyjnego – Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw 2004–2006. Koszt tego przedsięwzięcia wyniósł ponad 25 mln zł. Autorem projektu było Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia (jednostka podległa Ministerstwu Zdrowia).