Ciężka postać astmy - rozpoznawanie i leczenie - Jassem, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Ciężką astmę, trudną do leczenia stwierdza się u ok. 5-10% chorych na to schorzenie. U znacznej części tych chorych nie udaje się uzyskać pełnej kontroli objawów pomimo intensywnego leczenia. W niektórych przypadkach konieczne jest okresowe stosowanie glikokortykosteroidów systemowych, ale zawsze powinno być one poprzedzone dokładną analizą korzyści wobec licznych niepożądanych działań leku. U każdego chorego należy dokładnie rozważyć wszystkie możliwe czynniki pogarszające przebieg astmy i w miarę możliwości starać się je wyeliminować.