Leki antycholinergiczne - Kozielski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W przypadku przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) celem leczenia jest zminimalizowanie odczuwanych przez chorych objawów, poprawa jakości życia, zmniejszenie liczby zaostrzeń i hospitalizacji, poprawa zdolności wysiłkowej, zmniejszenie pogarszania czynności płuc oraz wydłużenie życia. Cele te można osiągnąć, stosując w leczeniu tych chorych lek antycholinergiczny - tiotropium. Efektywność jego działania jest większa od stosowanych beta2-mimetyków, w tym długo działających, oraz antycholinergików krótko działających. Najlepsze efekty w zakresie celów leczenia POChP uzyskuje się, jeżeli lek ten jest stosowany łącznie z długo działającymi beta2-mimetykami lub najlepiej z lekami złożonymi. Jego stosowanie jest bezpieczne.