Roflumilast - inhibitor fosfodiesterazy 4 (PDE4) - nowy, doustny lek przeciwzapalny w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - Szmidt, Mirosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W poszukiwaniu nowych leków wpływających na zapalenie w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) zwrócono uwagę na inhibitory fosfodiesterazy 4 (PDE4), których działanie prowadzi do zwiększenia stężenia cAMP w komórkach zapalnych, a w konsekwencji do zmniejszenia uwalniania z nich mediatorów zapalnych, prozapalnych cytokin, wolnych rodników tlenowych itp. Najbardziej zaawansowane są badania nad selektywnym inhibitorem PDE4 - roflumilastem (Nycomed). Roflumilast zmniejsza zapalenie w oskrzelach, gromadzenie się eozynofilów, neutrofilów i makrofagów w popłuczynach oskrzelowo-pęcherzykowych (BALf), tkance płucnej u zwierząt doświadczalnych i indukowanej plwocinie u ludzi chorych na POChP. Opublikowane ostatnio wyniki dużych badań klinicznych dowodzą, że u chorych na POChP roflumilast poprawia czynność płuc, jakość życia i zmniejsza częstość zaostrzeń. Wnioski o rejestrację roflumilastu (DAXAS) zostały już przedłożone odpowiednim władzom w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.