Makrolidy w zakażeniach dróg oddechowych - Jahnz-Różyk, Karina; Płusa, Tadeusz; Targowski, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Makrolidy to antybiotyki często stosowane w zakażeniach dróg oddechowych. Mechanizm ich działania polega na wiązaniu się z podjednostką 50S rybosomu, a więc ingerencji w syntezę białek. Charakteryzują się szerokim zakresem aktywności przeciwbakteryjnej skierowanej przeciwko bakteriom Gram-dodatnim (Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, Staphylococcus aureus), Gram-ujemnym (Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae) oraz bakteriom atypowym (Chlamydophila pneumoniae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Ureaplasma urealyticum, Coxiella burnetii). W pracy omówiono właściwości farmakologiczne i terapeutyczne makrolidów. Przedstawiono jednostki chorobowe, w których istnieją potencjalne wskazania do stosowania tych antybiotyków, takie jak zakażenia górnych dróg oddechowych, zapalenia płuc oraz przewlekła obturacyjna choroba płuc. Wskazano także na aspekty farmakoekonomiczne leczenia - maksymalny efekt terapeutyczny w odniesieniu do minimalizacji kosztów wymaga uwzględnienia właściwości farmakokinetycznych antybiotyku.