Sepsa - strategia postępowania - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W postępowaniu w sepsie powinny być uwzględniane zalecenia opracowane wg zasad medycyny opartej na faktach. Podstawowe elementy w procedurze klinicznej stosowanej u chorych na sepsę stanowią pakiet resuscytacyjny i pakiet terapeutyczny. Monitorowanie ważnych dla życia parametrów w czasie terapii jest istotne, aby uzyskać stabilizację kliniczną pacjenta. Jeden z najważniejszych elementów postępowania w tej chorobie to uzyskanie właściwego materiału do badania mikrobiologicznego przed wprowadzeniem antybiotykoterapii. Po osiągnięciu klinicznej kontroli w zakresie krążenia i oddychania można rozważyć zastosowanie rekombinowanego białka C, zwłaszcza u chorych z objawami ciężkiej sepsy zagrożonych zgonem.