Zakażenia szpitalne na oddziałach zabiegowych Szpitala im. Władysława Biegańskiego w Jędrzejowie - wyniki badań bakteriologicznych - Dutkiewicz, Sławomir A.; Romek, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Zakażenia szpitalne są poważnym problemem współczesnej medycyny. Autorzy pracy przedstawili zidentyfikowane patogeny szpitalne obecne na oddziałach zabiegowych Szpitala im. Wł. Biegańskiego w Jędrzejowie oraz ich odporność na chemioterapeutyki. Najczęściej wykrywanym drobnoustrojem w układzie moczowym była Escherichia coli. Pod względem częstości form klinicznych zakażeń, najczęściej dotyczyły one układu moczowego i oddechowego oraz zakażonych ran chirurgicznych. W pracy omówiono ponadto liczne aspekty zakażeń i metody zapobiegania zakażeniom.