Rola oksygenazy hemowej 1 w patogenezie nieswoistych zapaleń jelit - Szade, Agata; Dulak, Józef; Józkowicz, Alicja (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Na świecie obserwuje się ciągłe zwiększanie się zapadalności na nieswoiste zapalenia jelit (inflammatory bowel disease - IBD) - chorobę Leśniowskiego-Crohna (Crohn’s disease - CD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ulcerative colitis - UC). Wiele aspektów ich etiologii i patogenezy wciąż nie jest znanych. Schorzenia te mają pewne uwarunkowania genetyczne, jednak podejrzewa się, że na ich rozwój wpływają także warunki środowiskowe (np. flora jelitowa). Istotną rolę w rozwoju i przebiegu IBD odgrywają enzymy, które są zaangażowane w kontrolę reakcji zapalnych - przykładem takiego enzymu jest oksygenaza hemowa 1 (HO-1). Katalizuje ona reakcję rozkładu hemu do jonu Fe2+, tlenku węgla oraz biliwerdyny, która jest następnie przekształcana w bilirubinę. Wyniki badań dotyczących roli oksygenazy hemowej w przebiegu IBD ujawniają jej zaburzoną ekspresję w tkankach dotkniętych procesem chorobowym. Doświadczenia na modelach zwierzęcych wskazują, że indukcja ekspresji HO-1 może łagodzić przebieg choroby.