Owrzodzenia przełyku po doksycyklinie u dzieci - opis dwóch przypadków - Pytrus, Tomasz; Hutyra, Tomasz; Krzesiek, Elżbieta; Iwańczak, Barbara; Iwańczak, Franciszek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Jatrogenne owrzodzenia przełyku u dzieci występują rzadko. Jedną z najczęstszych przyczyn takiego powikłania jest doustne leczenie doksycykliną oraz nieprawidłowy sposób przyjmowania tego leku. Autorzy przedstawiają dwoje dzieci, u których wystąpiły rozległe owrzodzenia środkowej części przełyku po doustnym leczeniu doksycykliną. Po jej odstawieniu i zastosowaniu inhibitora pompy protonowej po kilku dniach ustąpiły całkowicie dolegliwości.