Rak jelita grubego w przebiegu ciąży - problemy diagnostyczne i terapeutyczne - Korzon, Michał; Grzybowski, Wojciech; Świątkowska-Freund, Małgorzata; Preis, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Rak jelita grubego u kobiet w ciąży należy do rzadszych nowotworów, występuje w ok. 0,001-0,1% przypadków. W związku z coraz późniejszym wiekiem kobiet zachodzących w ciążę nowotwory w tym okresie stanowią coraz większy problem zarówno dla lekarzy położników, jak i onkologów. Problem wynika głównie z konieczności podjęcia trudnej decyzji związanej z diagnostyką oraz terapią, które mogą uszkadzać płód. Diagnozę procesu nowotworowego przewodu pokarmowego w ciąży stawia się przeważnie późno, ze względu na lekceważenie dolegliwości bólowych, które wiążą się z ciążą.