Zakrzepica naczyń żylnych mózgu - wybrane zagadnienia kliniczne. Dlaczego rozpoznanie tej choroby jest tak trudne? - Fiszer, Urszula (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Zakrzepica naczyń żylnych mózgu występuje rzadko - jest przyczyną ok. 0,5% udarów mózgu u chorych w różnym wieku. Objawy kliniczne są różnorodne, niespecyficzne, co powoduje istotne trudności w rozpoznaniu tej choroby. Zakrzep może obejmować korowe albo głębokie żyły lub zatoki żylne. Metodą diagnostyczną z wyboru jest neuroobrazowanie, pomocne bywa także oznaczanie D-dimerów. Podstawowym sposobem leczenia jest podawanie heparyny.