Leczenie farmakologiczne choroby Parkinsona - Michałowska, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Leczenie choroby Parkinsona jest postępowaniem objawowym nie tylko w przypadku objawów ruchowych, ale także licznych w przebiegu tego schorzenia objawów pozaruchowych. Wybór leku nie zawsze bywa oczywisty, wymaga indywidualnego podejścia do pacjenta i jego zmieniającej się sytuacji klinicznej oraz oceny korzyści i ryzyka wystąpienia objawów niepożądanych. W artykule przedstawiono zasady leczenia farmakologicznego. Zwrócono uwagę na kontrowersje dotyczące początkowego okresu leczenia, profilaktyki późnych powikłań ruchowych oraz klinicznego znaczenia dyskinez.