Zastosowanie witaminy D, jej metabolitów i analogów w lecznictwie dermatologicznym - Bogaczewicz, Jarosław; Woźniacka, Anna; Sysa-Jędrzejowska, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wyniki badań prowadzonych w ostatnich latach wskazują na istotne znaczenie witaminy D nie tylko w gospodarce wapniowo-fosforanowej, ale także w rozwoju chorób o podłożu zapalnym i proliferacyjnym. Jej niedobór może być wynikiem zarówno stanu chorobowego, jak i zastosowanego postępowania terapeutycznego. W pracy omówiono wskazania do suplementacyjnego stosowania cholekalcyferolu, a także leczenia przy użyciu metabolitów witaminy D lub jej syntetycznych analogów. Kalcytriol, takalcytol i kalcypotriol stosuje się w miejscowym leczeniu łuszczycy plackowatej. W niniejszym artykule przedstawiono również wiele doniesień dotyczących zastosowania pochodnych witaminy D ze wskazań pozarejestracyjnych.