KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHPomostowanie aortalno-wieńcowe wraz z endarterektomią tętnic szyjnych – czy połączone podejście stwarza większe ryzyko powikłań niż procedura izolowana? - Rachwalik, Maciej; Marczak, Jakub; Płonek, Tomasz; Barć, Piotr; Dorobisz, Andrzej; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Podejście do pacjentów z chorobą wieńcową współistniejącą z patologią w tętnicach szyjnych stanowi temat opisanego poniżej badania. Jego celem było porównanie stanu hemostazy i zakresu powikłań krwotocznych po izolowanej rewaskularyzacji serca oraz połączonej procedurze graftowania aortalno-wieńcowego z endarterektomią tętnic szyjnych. Materiał i metody: Grupa 60 pacjentów została poddana analizie retrospektywnej. Wyodrębniono dwie grupy: A – pierwszą, składającą się z pacjentów poddanych jednoczasowej procedurze CABG i CAE, oraz drugą – B – składającą się z pacjentów poddanych tylko operacji CABG. Stwierdzano różne wartości parametrów hemostazy na czterech różnych etapach hospitalizacji. Wyniki: U pacjentów poddanych połączonej procedurze stwierdzono większą liczbę powikłań krwotocznych w pierwszym dniu po operacji; całkowity drenaż w grupie A wynosił 1183 ml ±1223 ml vs 888 ±529; p = 0,23), tak jak ilość przetoczonych jednostek masy płytkowej używanej do skompensowania spadku morfologii krwi (2,57 ±3,23 vs 1,77 ±1,33); APTT (39,1 sek. ±7,6 vs 34,5 sek. ±9,1; p < 0,001); Pt (59 µg/ml ±9 vs 80 µg/ml ±10; p < 0,001) i Hgb (9,8 g/dl ±0,8 vs 10,8 g/dl ±1,3; p < 0,001). Wnioski: Uważamy że: 1) komplikacje krwotoczne następujące po połączonym zabiegu objawiają się najsilniej w czasie pierwszej doby pooperacyjnej; 2) połączona procedura może być uważana za względnie bezpieczną u pacjentów z wyższym ryzykiem powikłań naczyniowych i chorobą wieńcową.