KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHChorzy z ciężką stenozą aortalną i porcelanową aortą – nowe perspektywy - Przybylski, Roman; Wilczek, Krzysztof; Chodór, Piotr; Krasoń, Marcin; Niklewski, Tomasz; Głowacki, Jan; Nadziakiewicz, Paweł; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
W roku 2009 w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu metodą przezkoniuszkową TAVI leczono dwie chore z ciężką stenozą aortalną i porcelanową aortą. Przebieg implantacji zastawki aortalnej oraz pooperacyjny w obu przypadkach był niepowikłany. Tak więc nowa metoda zapewnia największe bezpieczeństwo leczenia w tej trudnej grupie chorych, umożliwiając im powrót do normalnego życia.