KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHStężenie czynnika wzrostu komórek śródbłonka, białka C-reaktywnego i interleukiny 6 u chorych zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego choroby wieńcowej - Krejca, Michał; Krzych, Łukasz; Wasiak, Michał; Bochenek, Andrzej; Mróz, Iwona (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Miażdżyca jest chorobą przewlekłą o podłożu zapalnym, które jest identyfikowane pomiarem takich markerów, jak białko C-reaktywne (CRP) oraz interleukina 6 (IL-6). W powstawaniu miażdżycy coraz częściej opisywany jest także udział czynnika wzrostu komórek śródbłonka naczyń (VEGF). Celem pracy była ocena stężenia VEGF, CRP oraz IL-6 u chorych zakwalifikowanych do leczenia operacyjnego choroby niedokrwiennej serca oraz korelacja tych wartości ze stężeniami poszczególnych frakcji lipidów. Materiał i metody: W projekcie o charakterze badania kliniczno-kontrolnego uczestniczyło 38 chorych w wieku 65,6 ±10,0 lat, zakwalifikowanych do pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG) (grupa badana) oraz 37 zdrowych ochotników (w wieku 24,3 ±7,6 roku), którzy stanowili grupę kontrolną. U osób z grupy kontrolnej nigdy nie rozpoznano żadnej choroby serca i nie przyjmowały one żadnych leków. Wyniki: Osoby z grupy badanej cechowały sie znamiennie statystycznie wyższymi wartościami CRP i VEGF niż osoby z grupy kontrolnej (p < 0,05), jednak nie stwierdzono różnicy dla IL-6. VEGF dodatnio korelowało ze stężeniem cholesterolu frakcji LDL (R = 0,42; p = 0,03), natomiast CRP było ujemnie skorelowane ze stężeniem HDL (R = –0,45; p = 0,02) u wszystkich badanych. W grupie kontrolnej CRP także było ujemnie skorelowane ze stężeniem HDL (R = –0,88; p = 0,002). Po uwzględnieniu wpływu czynników potencjalnie zakłócających obserwacje CRP zależało istotnie od stężenia całkowitego cholesterolu (b = 0,64; p = 0,004), HDL (b = –1,25; p < 0,0001) i triglicerydów (b = –0,25; p = 0,02), natomiast stężenie VEGF zależało jedynie od wartości LDL (b = 41,7; p = 0,05). Wnioski: Pacjenci kwalifikowani do CABG charakteryzują się istotnie wyższymi wartościami CRP i VEGF w porównaniu z osobami nieobciążonymi chorobą niedokrwienną serca. Stężenie VEGF zależy od stężenia całkowitego cholesterolu i jego frakcji LDL, natomiast CRP jest ujemnie skorelowane ze stężeniem HDL oraz triglicerydów.