WADY WRODZONESerce trójprzedsionkowe lewe z częściowo nieprawidłowym spływem lewych żył płucnych – opis przypadku - Karolczak, Maciej A.; Mądry, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Serce trójprzedsionkowe lewe jest rzadką, wrodzoną anomalią wewnątrzsercową, której istotą jest podział wnętrza lewego przedsionka błoną włóknisto-mięśniową. W pracy przedstawiono przypadek 12-miesięcznej dziewczynki zoperowanej z rozpoznaniem serca trójprzedsionkowego lewego i nieprawidłowego, zwężonego połączenia między lewą górną żyłą płucną i żyłą ramienno-głowową. Szczególną uwagę zwrócono na echokardiograficzną diagnostykę przedoperacyjną.