TORAKOCHIRURGIAWpływ chorób współistniejących i innych czynników ryzyka na wczesne powikłania po wycięciu płata płuca z powodu raka - Kowalewski, Janusz; Sędłak, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Lobektomia jest operacją z wyboru w leczeniu chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca w I i II stopniu zaawansowania. U części pacjentów stwierdza się jednak dodatkowe choroby i czynniki ryzyka, od których może także zależeć przebieg pooperacyjny. Cel: Celem pracy było określenie wpływu chorób współistniejących i innych czynników ryzyka na wczesne powikłania po wycięciu płata płuca z powodu raka. Materiał i metody: Analizie poddano przypadki 99 operowanych chorych. Uwzględniono czynniki ryzyka (wiek, płeć, palenie tytoniu, masę ciała, stadium zaawansowania nowotworu) oraz występowanie chorób towarzyszących. Określono powstałe po operacji powikłania. Stosując analizę jednowymiarową i wielowymiarową, zbadano zależności pomiędzy występowaniem chorób współistniejących a powikłaniami pooperacyjnymi. Wyniki: Choroby współistniejące stwierdzono u 73% pacjentów, a powikłania u 41% chorych. Nie zanotowano zgonów okołooperacyjnych i reoperacji. Analiza jednowymiarowa wykazała, że przeciek powietrza występował częściej u chorych z POChP i chorobą niedokrwienną serca, a stany gorączkowe u chorych na cukrzycę insulinoniezależną. Zaleganie wydzieliny w drzewie oskrzelowym wymagające bronchoaspiracji zależało od stopnia zaawansowania operowanego nowotworu. Stosując analizę wielowymiarową, udowodniono, że narażenie na dym tytoniowy ma znamienny wpływ na powikłany przebieg pooperacyjny, a POChP i wiek chorego są w tym względzie bliskie znamienności statystycznej. Wnioski: U znacznej większości chorych operowanych z powodu raka płuca stwierdza się choroby współistniejące. Chociaż u 41% pacjentów wystąpiły różnego rodzaju powikłania pooperacyjne, nie wymagały one reoperacji i nie doprowadziły do zgonu chorego. Palenie tytoniu jest czynnikiem znamiennie predysponującym do wystąpienia powikłań po wycięciu płata płuca z powodu raka.