TORAKOCHIRUGIAOcena wczesnych i odległych wyników resekcji mankietowych u chorych leczonych chirurgicznie z powodu niedrobnokomórkowego raka płuca - Kasprzyk, Mariusz; Dyszkiewicz, Wojciech; Piwkowski, Cezary; Zieliński, Paweł; Pawlak, Krystian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: U wielu chorych z niedrobnokomórkowym rakiem płuca (NDRP) ze względu na centralną lokalizację guza jedynym sposobem leczenia chirurgicznego jest wykonanie pneumonektomii. Wycięcie całego płuca niesie ze sobą ryzyko poważnych powikłań pooperacyjnych i w znaczący sposób pogarsza jakość życia. U niektórych chorych można uniknąć pneumonektomii i oszczędzić część miąższu płuca, wykonując resekcję mankietową płata płuca. Czasami odbywa się to kosztem mniejszego marginesu oskrzela wolnego od nacieku nowotworowego i teoretycznie zwiększa ryzyko wznowy miejscowej. Cel: Celem pracy była ocena wczesnych i odległych wyników leczenia chirurgicznego NDRP za pomocą resekcji mankietowych płata płuca. Materiał i metody: Analizie poddano grupę 85 chorych operowanych z powodu NDRP w latach 2001–2005. W badanej grupie było 70 mężczyzn i 15 kobiet. Wiek chorych wahał się od 45 do 78 lat (śr. 61 lat). Leczenie operacyjne było poprzedzone rutynową diagnostyką i oceną stopnia zaawansowania klinicznego raka. Zabiegi były wykonywane w znieczuleniu ogólnym z intubacją rozdzielnooskrzelową z dostępu przez torakotomię przednio-boczną lub tylno-boczną. Analizę statystyczną przeprowadzono w oparciu o program komputerowy Statistica 7.1. Funkcję przeżycia oszacowano metodą Kaplana-Meiera. Wyniki: Wykonano następujące resekcje rękawowe: u 53 chorych lobektomię górną prawą, u 2 bilobektomię górną, u 23 lobektomię górną lewą, a u 7 lobektomię dolną lewą. U 13 chorych wykonano mankietową lobektomię górną lewą z plastyką ściany tętnicy płucnej lub odcinkową resekcją tętnicy płucnej. Najczęstszym typem histologicznym był rak płaskonabłonkowy. Większość stanowili chorzy w stadium IIB zaawansowania klinicznego raka. Śmiertelność okołooperacyjna wyniosła 2,4%. Najczęstszymi powikłaniami były nadkomorowe zaburzenia rytmu serca (9,6%) i przedłużony przeciek powietrza > 7 dni (7,1%). Przetokę oskrzelowo-opłucnową stwierdzono u 2 chorych. 5 lat po operacji przeżyło 56,5% chorych; w 80% przypadków przyczyną zgonu były przerzuty odległe. Wznowę miejscową stwierdzono jedynie u 2 chorych. W analizie statystycznej jedynym czynnikiem istotnie wpływającym na przeżycia odległe były przerzuty w regionalnych węzłach chłonnych. Wnioski: Resekcje rękawowe płata płuca stanowią dobrą alternatywę dla pneumonektomii u niektórych chorych z centralną lokalizacją NDRP. Wyniki wczesne i odległe przemawiają na korzyść tego typu zabiegów, a oszczędzenie części miąższu płuca zdecydowanie poprawia jakość życia po operacji.