REHABILITACJAWpływ wybranych czynników pooperacyjnych na aktywność ruchową osób po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego - Storch-Uczciwek, Agnieszka (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Cel: Ocena aktywności ruchowej oraz wpływ wybranych czynników pooperacyjnych na systematyczny wysiłek fizyczny osób po pomostowaniu naczyń wieńcowych. Materiał i metody: Badaniem objęto 120 mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat z rozpoznaną wcześniej chorobą niedokrwienną serca. Wszyscy pacjenci zostali poddani klasycznej operacji pomostowania naczyń wieńcowych z użyciem krążenia pozaustrojowego. Oceny poziomu i rodzaju aktywności ruchowej – rekreacyjnej lub związanej z pracami domowymi w czasie wolnym od pracy zawodowej dokonano w oparciu o kwestionariusz Paffenbarger. Badanie to zostało wykonane dwukrotnie: I – podczas hospitalizacji związanej z zabiegiem pomostowania naczyń wieńcowych, dzień przed operacją, II – po upływie 12 mies. od zabiegu. Zgodnie z wytycznymi zastosowanego kwestionariusza oszacowano wartość całkowitego tygodniowego wydatku energetycznego [kcal/tydz.] oraz dokonano podziału wykonanych wysiłków na: lekkie, umiarkowane i duże. Wyniki i wnioski: Uzyskane wyniki pozwoliły określić faktyczny poziom i zakres tygodniowej aktywności ruchowej (AR) badanych, a także wielkość związanego z nią wydatku energetycznego. Zarówno przed, jak i po rewaskularyzacji chirurgicznej nie przekroczył on granicy 2000 kcal/tydz., czego główną przyczyną był spadek rekreacyjnej aktywności ruchowej. Z kolei analiza wpływu wybranych czynników na aktywność ruchową osób po CABG wykazała, że najsilniejszym czynnikiem podejmowania AR przez badanych w ciągu 12 mies. po chirurgicznym leczeniu choroby niedokrwiennej serca był ich udział w poszpitalnej rehabilitacji kardiologicznej (RK). Zmęczenie i osłabienie, bóle klatki piersiowej oraz dolegliwości kończyny dolnej związane z procedurą zabiegu operacyjnego miały również istotny wpływ na zmniejszenie całkowitego wydatku energetycznego związanego z AR u tych chorych.