Poszukiwanie postępu w chemioterapii nowotworów - Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Wszystkie teoretycznie możliwe pomysły są weryfikowane w poszukiwaniu nowych leków przeciwnowotworowych. Doświadczenia ostatnich kilkudziesięciu lat dowiodły bowiem, że każdego rodzaju pomysł na badanie może zaowocować odkryciem skutecznej substancji, ale jednocześnie żaden rodzaj pomysłu nie gwarantuje powodzenia. Skuteczność jest ostatecznie określona przez kontrolowane badania kliniczne i do tej fazy przechodzi tylko niewiele spośród tysięcy substancji podlegających analizie. Obejmuje to poszukiwanie nowych, nieznanych działań leków znanych i stosowanych (ale z innego powodu) od lat, testowanie wszystkich nowo odkrytych związków chemicznych, ulepszanie już znanych leków przeciwnowotworowych, wykorzystanie układu odpornościowego do generowania przeciwciał przeciwnowotworowych, a także poszukiwanie tzw. leków celowanych, czyli swoistych inhibitorów białek odgrywających rolę w procesie nowotworzenia, czyli białek regulujących na różnym poziomie życie i rozrodczość komórek. Z tej ostatniej grupy kilka leków jest już w końcowej fazie badań przedrejestracyjnych, a jeden lek – imatinib, jest zarejestrowany. Są to inhibitory cytokin, receptorów cytokin lub białek przekazu sygnału. Następnym celem, przeciwko któremu będzie się poszukiwać inhibitorów są czynniki transkrypcyjne. Wreszcie, wprowadzane są inhibitory mechanizmów oczyszczających komórkę, czyli proteasomów. Razem zaowocuje to wieloma nowymi substancjami, z których, jeśli tylko część wejdzie do praktyki, to ją zasadniczo zmieni. Tym, co jest najbardziej poszukiwane jest połączenie skuteczności z niewielką toksycznością. Przyszłość pokaże, czy uda się ten cel osiągnąć.