TECHNIKI OBRAZOWANIAEfekt odległy leczenia chirurgicznego zespołu żyły głównej górnej – opis przypadku - Głowacki, Jan; Miszalski-Jamka, Karol; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Zespół żyły głównej górnej (SVCS) jest zespołem objawów spowodowanych upośledzeniem drożności żyły głównej górnej. Leczenie chirurgiczne pozostaje jedną z metod terapeutycznych, zwłaszcza u chorych z SVCS w przebiegu zmian niezłośliwych. Przedstawiamy przypadek 68-letniej chorej z SVCS w przebiegu zmiany łagodnej leczonej chirurgicznie w naszym ośrodku, u której wykonana tomografia komputerowa potwierdziła drożność zespolenia po 14 latach od zabiegu operacyjnego.