Limfoscyntygrafia przedoperacyjna jest konieczna u chorych na czerniaka skóry tułowia poddanych biopsji węzła wartowniczego - Jeziorski, Arkadiusz; Nejc, Dariusz; Piekarski, Janusz; Pluta, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Wprowadzenie: Biopsja węzła wartowniczego u chorych na czerniaka skóry jest w Polsce postępowaniem standardowym w ośrodkach referencyjnych III stopnia. Jest to metoda wymagająca specjalistycznego sprzętu. Z tego powodu dostępność do tej metody jest ograniczona. Cel pracy: Czy możliwe jest zaniechanie wykonywania limfoscyntygrafii przedoperacyjnej przy wykonywaniu biopsji węzła wartowniczego u chorych na czerniaka skóry? Materiał i metodyka: Od 1.12.1999 r. do 31.07.2003 r. w Klinice Chirurgii Onkologicznej UM w Łodzi, u 100 chorych na czerniaka skóry tułowia wykonano biopsję węzła wartowniczego. W badanej grupie znajdowało się 39 kobiet (39 proc.) i 61 mężczyzn (61 proc.). Wiek chorych wahał się od 32 do 78 lat. U wszystkich chorych wykonano przedoperacyjną limfoscyntygrafię, śródoperacyjnie wybarwiano drogi i węzły chłonne oraz zastosowano śródoperacyjną detekcję promieniowania gamma. Wyniki: Zastosowanie limfoscyntygrafii przedoperacyjnej pozwoliło na identyfikację węzła chłonnego wartowniczego lub węzłów wartowniczych u wszystkich 100 chorych (100 proc.). U 63 chorych (63 proc.) stwierdzono spływ znacznika do jednej grupy węzłów chłonnych. U pozostałych 37 chorych (37 proc.) do dwóch lub trzech różnych grup węzłów chłonnych. W trakcie zabiegu operacyjnego węzeł wartowniczy (lub węzły wartownicze) odnaleziono i pobrano do badania histopatologicznego u 98 chorych (98 proc.). U wszystkich tych chorych węzły uznane za wartownicze zidentyfikowano dzięki śródoperacyjnej detekcji promieniowania gamma. Wybarwienie węzłów wartowniczych stwierdzono śródoperacyjnie u 78 osób (78 proc.). Różnica między odsetkiem chorych, u których zidentyfikowano śródoperacyjnie węzeł o najwyższej radioaktywności (98 proc.) a odsetkiem chorych, u których stwierdzono śródoperacyjnie wybarwienie węzłów chłonnych (78 proc.) była istotna statystycznie (p<0,05). Wnioski: W grupie 37 chorych u których spływ chłonki miał miejsce do co najmniej dwóch grup węzłów chłonnych, właściwe postępowanie chirurgiczne było możliwe tylko dzięki wynikom limfoscyntygrafii przedoperacyjnej. Limfoscyntygrafia przedoperacyjna jest konieczna u chorych na czerniaka skóry tułowia poddanych biopsji węzła wartowniczego.