Biopsja węzła wartowniczego jest ważnym elementem diagnostyki u chorych na czerniaka skóry - Nejc, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Wprowadzenie. Biopsja węzła wartowniczego pozwala na wykrycie przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych w fazie przedklinicznej. Cel pracy. 1) Ocena wykrywalności węzła wartowniczego z zastosowaniem przedoperacyjnej limfoscyntygrafii, śródoperacyjnego wybarwiania dróg chłonnych i śródoperacyjnej detekcji promieniowania gamma. 2) Określenie częstości występowania przerzutów w węźle wartowniczym. 3) Ocena częstości i rodzaju powikłań w trakcie i po przeprowadzeniu biopsji węzła wartowniczego. Materiał i metodyka. Od 1.12.1999 r. do 31.03.2003 r. u 160 chorych na czerniaka skóry wykonano biopsję węzła wartowniczego. Do biopsji zakwalifikowano chorych po usunięciu guza pierwotnego, u których w badaniu klinicznym nie stwierdzono przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych, ani przerzutów odległych. W badanej grupie znajdowało się 89 kobiet (55,6 proc.) i 71 mężczyzn (44,4 proc.) w wieku od 25 do 87 lat. U wszystkich chorych wykonano przedoperacyjną limfoscyntygrafię, śródoperacyjne barwienie dróg chłonnych oraz śródoperacyjną detekcję promieniowania gamma. Zidentyfikowane węzły wartownicze pobrano do badania histopatologicznego. Wyniki. W przedoperacyjnej limfoscyntygrafii uwidoczniono węzeł wartowniczy u wszystkich chorych. W trakcie zabiegu operacyjnego zidentyfikowano węzeł wartowniczy u 157 chorych (98,1 proc.). Przerzuty do węzła wartowniczego stwierdzono u 26/157 z nich (16,6 proc.). W trakcie zabiegu oraz w okresie pooperacyjnym nie zaobserwowano żadnych powikłań u 127 chorych (79,4 proc.). Wnioski. Biopsja węzła wartowniczego z zastosowaniem przedoperacyjnej limfoscyntygrafii, śródoperacyjnej detekcji promieniowania gamma i śródoperacyjnego barwienia, pozwala na skuteczną identyfikację węzła wartowniczego oraz wykrycie przerzutów do węzłów regionalnych w fazie przedklinicznej. Wykrycie przerzutów w węźle wartowniczym jest wskazaniem do selektywnej limfadenektomii. Biopsja węzła wartowniczego jest zabiegiem bezpiecznym.