Artykuł oryginalnyEkspresja zmian skórnych u pacjentów z nerwiakowłókniakowatością typu 1 leczonych chirurgicznie - Rykała, Jan; Iljin, Aleksandra; Kruk-Jeromin, Julia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Nerwiakowłókniakowatość typu 1 (neurofibromatosis type 1 – NF-1) jest fakomatozą wywołującą zmiany patologiczne w obrębie skóry i układu nerwowego. W etiopatogenezie podkreśla się udział czynnika dziedzicznego, jednak u ponad 1/3 chorych nie potwierdzono obciążenia rodzinnego. Leczenie NF-1 jest objawowe i obejmuje chirurgiczne usunięcie nerwiakowłókniaków. Zmiany ośrodkowego układu nerwowego wymagają leczenia neurochirurgicznego. Materiał i metody: W Klinice Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 1996–2008 wśród 15 chorych z rozpoznaną NF-1 operowano 10 osób (7 kobiet i 3 mężczyzn) w wieku 13–62 lat. Wyniki: W pracy przedstawiono kliniczno-diagnostyczną analizę pacjentów leczonych z powodu choroby von Recklinghausena typu 1. Analiza kliniczna dotycząca chorych z grupy badanej wykazała zróżnicowanie rodzaju natężenia i umiejscowienia zmian patologicznych w przebiegu NF-1. Chirurgiczne leczenie resekowanych zmian przebiegało bez powikłań we wczesnym i odległym okresie pooperacyjnym, dając dobre wyniki estetyczne i funkcjonalne. Wnioski: Zmiany powłok w przebiegu NF-1 powinny być wycinane we wczesnym stadium wzrostu guza ze względu na lepszy wynik estetyczny i czynnościowy.