Artykuł poglądowySkleroterapia piankowa, ablacja żył prądem częstotliwości radiowej, wewnątrzżylna terapia laserowa oraz flebektomia ambulatoryjna – postępy w leczeniu żylaków - Rusin-Tupikowska, Agnieszka; Jankowska-Konsur, Alina; Batycka-Baran, Aleksandra; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Na objawową postać choroby żylakowej cierpi średnio ok. 1/5 populacji. Wiele z czynników ryzyka wystąpienia tego schorzenia, takich jak siedzący lub stojący tryb pracy, nawykowe zaparcia, doustna antykoncepcja hormonalna, wiąże się ze stylem życia rozwiniętych społeczeństw. Czyni to z żylaków chorobę cywilizacyjną. W poniższej pracy przedstawiono przyczyny, patomechanizm choroby żylakowej oraz ujednoliconą, międzynarodową klasyfikację tej choroby. Omówiono także nowoczesne metody leczenia żylaków, takie jak skleroterapia piankowa, której prekursorem jest skleroterapia płynna, wewnątrzżylna terapia laserowa, ablacja radiofrekwencyjna (metodą z użyciem fal o częstotliwości radiowej) oraz flebektomia ambulatoryjna. Opisano sposoby wykonania powyższych zabiegów, korzyści oraz ryzyko wynikające z ich zastosowania. Wszystkie omawiane sposoby leczenia żylakowato zmienionych żył są uznane za bezpieczne i skuteczne, gdy dobiera się je jako najodpowiedniejszą metodę terapii dla danego pacjenta. Mimo generowania wyższych kosztów, nowoczesne metody leczenia zyskują popularność wśród pacjentów i lekarzy oraz stanowią atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych technik, głównie ze względu na minimalną inwazyjność, możliwość leczenia w trybie ambulatoryjnym, krótki okres rekonwalescencji i dobry efekt kosmetyczny.