Artykuł poglądowyWpływ wybranych izoenzymów cytochromu P-450 na niesteroidowe leki przeciwzapalne - Czuba, Ewelina; Klimowicz, Adam; Bielecka-Grzela, Stanisława; Kacalak-Rzepka, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Cytochrom P-450 tworzą białka enzymatyczne, które katalizują przemiany metaboliczne fazy I, obejmujące utlenianie wielu związków zarówno endogennych, jak i egzogennych. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są jedną z szeroko stosowanych grup leków. W ich metabolizmie biorą udział m.in. izoenzymy CYP2C9, CYP2C8, CYP3A4, CYP1A2, które mogą również uczestniczyć w biotransformacji innych związków. Wiele NLPZ jest substratem dla pierwszego z wymienionych powyżej izoenzymów. Jego aktywność może być hamowana lub pobudzana przez wiele substancji. Zahamowanie aktywności CYP2C9 może wpływać na spowolnienie metabolizmu NLPZ, tym samym na zwiększenie stężenia leku w organizmie, co może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych. Przyspieszenie metabolizmu może natomiast spowodować szybszą eliminację substancji leczniczej, co nie pozwoli na osiąg- nięcie stężenia terapeutycznego.