Artykuł poglądowySkleroterapia. Część I – wskazania, przeciwwskazania i technika zabiegu - Strzelecka-Węklar, Daria; Żmudzińska, Maria; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
W pierwszej części z cyklu artykułów dotyczących skleroterapii przedstawiono rozważania na temat wskazań, przeciwwskazań i techniki zabiegu. Technikę tę, zwaną również metodą obliteracyjną, stosuje się głównie w leczeniu teleangiektazji i żył siateczkowatych. Polega ona na zniesieniu przepływu krwi w naczyniu przy użyciu środków chemicznych. Środki wykorzystywane podczas zabiegów skleroterapii dzieli się na: osmotyczne, żrące oraz detergenty. Ze względu na stosunkowo wiele przeciwwskazań do przeprowadzenia skleroterapii, należy bardzo dokładnie przeprowadzać kwalifikację pacjentów do zabiegu. Dobór odpowiedniego stężenia preparatów, techniki skleroterapii oraz właściwego postępowania po zabiegu wpływa ponadto istotnie na skuteczność terapii.