Haploidentyczne przeszczepienie allogenicznych komórek krwiotwórczych z deplecją CD3/CD19 i kondycjonowaniem mieloablacyjnym: opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Styczyński, Jan; Rochnowska, Małgorzata; Dębski, Robert; Hulek, Elżbieta; Krenska, Anna; Górnicka, Hanna; Wojtylak, Paweł; Wysocki, Mariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Przeszczepienie haploidentyczne może być zdefiniowane jako rodzaj przeszczepienia z użyciem komórek krwiotwórczych pochodzących od dawcy rodzinnego, który jest zgodny jedynie w połowie antygenów HLA. W ostatnich latach opracowany został nowy sposób przeszczepienia haploidentycznego, z zastosowaniem deplecji komórek CD3/CD19, oparty na wykorzystaniu metody immunomagnetycznej z użyciem kulek anty-CD3 i anty-CD19 i separatora CliniMACS. Dzięki tej metodzie, materiał przeszczepowy zawiera nie tylko komórki krwiotwórcze CD34-dodatnie, ale również inne komórki progenitorowe CD34-ujemne, komórki natural killer, komórki dendrytyczne i inne ułatwiające wszczepienie komórek krwiotwórczych i rekonstytucję hematologiczną. W pracy przedstawiono opis przypadku dziecka, u którego wykonano przeszczepienie haploidentyczne z deplecją CD3/CD19, jak również dokonano przeglądu piśmiennictwa odnoszącego się do zastosowanej metody. Chłopiec, 3 lata, leczony z powodu bardzo wczesnej wznowy ostrej białaczki limfoblastycznej, otrzymał kondycjonowanie oparte na: dożylnym busulfanie, fludarabinie, cyklofosfamidzie oraz tymoglobulinie. Pomimo że redukcja liczby komórek CD3 wyniosła 99,9% (tj. 3,64 log), z powodu zbyt dużej ilości limfocytów CD3 w przeszczepie (2,7 × 105 CD3+/kg) zastosowano profilaktykę choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi (GVHD) z użyciem cyklosporyny Ai metotreksatu. Jedynym istotnym powikłaniem po transplantacji była reaktywacja zakażenia CMV, opanowana terapią wyprzedzającą. Badanie szpiku kostnego w dniu +29 wykazało normalną hematopoezę oraz 95-procentowy chimeryzm dawcy. W dniu +300 pacjent pozostaje w remisji. Podsumowując, opisany przypadek poparty przeglądem literatury pokazuje, że przeszczepienie haploidentyczne z deplecją CD3/CD19 jest efektywną i bezpieczną terapią dla dziecka z bardzo wczesną wznową ostrej białaczki limfoblastycznej.