Możliwości leczenia ogólnoustrojowego chorych na przerzutowego raka gruczołu krokowego - Mackiewicz, Jacek; Woźniak, Sebastian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Rak gruczołu krokowego (RGK) jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn. Zachorowalność i umieralność na ten nowotwór stale wzrasta. Pomimo leczenia radykalnego u części chorych dochodzi do rozwinięcia się choroby przerzutowej, która z czasem staje się oporna na hormonoterapię. Wyniki leczenia przerzutowego hormonoopornego RGK (hRGK) są niezadowalające. Do dzisiajFood and Drug Administration (FDA) zarejestrowała trzy cytostatyki w tym wskazaniu (estramustyna, mitoksantron, docetaksel), z których najbardziej skuteczny okazał się docetaksel. Lekiem bliskim dopuszczenia do obrotu wydaje się szczepionka terapeutyczna sipuleucel-T (Provenge®). Prezentowane ostatnio wyniki badania III fazy dowodzą, że sipuleucel-T wydłuża medianę przeżyć całkowitych chorych na hRGK. Obiecujące wyniki wielu innych badań II fazy (m.in. atrasentanu czy kalcytriolu z docetakselem) nie zostały potwierdzone w badaniach kolejnej fazy. Pewne nadzieje budzi także stosowanie nowych leków biologicznych – bewacizumabu czy GVAX. Ich wartość wymaga jednak potwierdzenia w toczących się dużych randomizowanych badaniach klinicznych III fazy, na wyniki których będzie trzeba jeszcze poczekać.