Olbrzymi nawrotowy tłuszczakomięsak śluzowaty przestrzeni zaotrzewnowej i jamy otrzewnej - Snarska, Jadwiga; Suszkiewicz, Rafał; Iwanowicz, Katarzyna; Biernacki, Maciej; Michalak, Maciej; Biedziuk, Bartłomiej; Bogucki, Paweł; Sulik, Marian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Tłuszczakomięsaki (liposarcoma) należą do rzadko spotykanych nowotworów złośliwych przestrzeni zaotrzewnowej. Rozwijają się zwykle u osób dorosłych, a czynniki patogenetyczne nadal nie zostały poznane. Badania molekularne wykazały specyficzne translokacje w obrębie chromosomów w przypadku tłuszczakomięsaka śluzowatego. Wzrost tego typu guzów jest powolny, rozprężający, osiągają one duże rozmiary. Podstawowe badania diagnostyczne to ultrasonografia i tomografia jamy brzusznej. Zasadniczym postępowaniem w przypadku mięsakotłuszczaków jest leczenie operacyjne polegające, o ile to możliwe, na radykalnym wycięciu zmiany guzowatej. W prezentowanym w niniejszej pracy przypadku usunięto masę guza (24,45 kg) w siedmiu fragmentach. Zajmowała ona nie tylko przestrzeń zaotrzewnową, ale i jamę brzuszną. Mimo że udało się usunąć tak olbrzymi guz, ten rodzaj zabiegu trudno jest uznać za radykalny. Dane z piśmiennictwa wskazują, że jednym z najistotniejszych czynników ryzyka nawrotu jest wielkość guza. Powyższy przypadek autorzy postanowili zaprezentować ze względu na rzadkość występowania tak olbrzymich rozmiarów guza nawrotowego o charakterze tłuszczakomięsaka śluzowatego, zlokalizowanego w przestrzeni zaotrzewnowej i jamie brzusznej, bezobjawowy przebieg choroby i nawrót po 20 latach od pierwotnego leczenia chirurgicznego.