Ekonomia leczenia - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Jeszcze kilkanaście lat temu liberalizacja i prywatyzacja w ochronie zdrowia należała do wyjątków. W ostatnich latach tak zwana ekonomizacja sektora ochrony zdrowia rozszerzyła się praktycznie na wszystkie państwa europejskie. Ta ekonomizacja polega przede wszystkim na wprowadzeniu konkurencji pomiędzy dostawcami usług medycznych, instytucjami finansującymi te usługi, ale także na prywatyzacji szpitali.