Euro Top - Staszewska, Angelika; Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Ranking największych inwestycji w ochronie zdrowia finansowanych z funduszy Unii Europejskiej. Są jak manna z nieba albo deszcz podczas suszy. To dzięki nim spora część instytucji ochrony zdrowia dysponuje nowoczesnym sprzętem, a pacjentów nie trzeba przyjmować w obiektach przypominających lazarety. Choć część eurosceptyków i tak znajdzie powody do narzekań, to trzeba powiedzieć wprost – dzięki dotacjom Unii Europejskiej zmieniają się polskie szpitale i przychodnie, zwłaszcza że organy założycielskie niebyt chętnie patrzą na dofinansowywanie inwestycji służących zdrowiu, a NFZ upiera się przy założeniu, że płaci jedynie za świadczenia medyczne (tak jakby na ich koszt składała się tylko wartość pracy i zużytych leków czy innych materiałów!).