Siostry na uniwersytecie - Szparkowska, Sylwia (Menedżer Zdrowia, 2009)
W szpitalach trwa rewolucja, a my chyba nie bardzo sobie z niej zdajemy sprawę: pielęgniarki z kilkunastoletnim doświadczeniem masowo idą na studia. – To kwestia ambicji – tłumaczą. Za dyplomem szkoły wyższej muszą iść oczekiwania wyższych płac i innej niż dotychczas pozycji w szpitalu. Dla wielu dyrektorów szpitali ta nowość to, niestety, kłopot, z którym nie potrafią sobie poradzić.