Deficyt na własne życzenie - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
W Polsce dostępność do usług medycznych w poszczególnych województwach jest nierównomierna. Publiczne środki na ochronę zdrowia są wydawane na utrzymanie nieracjonalnie rozmieszczonych szpitali i przychodni. A system kontraktowania usług medycznych wymaga zmian. Musi być on oparty na ich konkurencyjności.