Cud nad Wisłą - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
W ostatnim czasie, w wigilijnej atmosferze uczestniczyłem w posiedzeniu Katedry Polityki Ochrony Zdrowia UM w Łodzi, podczas którego odbyło się otwarcie doktoratów poświęconych algorytmom tworzenia produktów ubezpieczeniowych. Padło pytanie dotyczące międzynarodowych doświadczeń związanych z algorytmami, standardami związanymi z wdrożeniami produktów zakupu usług medycznych. Pomyślałem, że doskonałym przykładem jest zestawienie sposobu wprowadzania wyceny, opisu świadczeń medycznych w Polsce w konfrontacji z doświadczeniami międzynarodowymi na przykładzie JGP.