Trójwymiarowe badanie przepływu naczyniowego w guzach jajnika przy wykorzystaniu dwukierunkowej sonoangiografii w wysokiej rozdzielczości (3D-High-Definition Flow Imaging) – doniesienie wstępne - Czekierdowski, Artur; Stachowicz, Norbert; Daniłoś, Jarosław; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Wprowadzona w ostatnich latach metoda trójwymiarowego sonograficznego obrazowania przepływu naczyniowego w wysokiej rozdzielczości, tzw. 3D-High-Definition Flow Imaging (3D-HDF), umożliwia badanie sieci bardzo małych naczyń wielu narządów oraz zmian patologicznych. Cel pracy: 1) Zbadanie i porównanie przepływu krwi w sieci małych naczyń guzów złośliwych i niezłośliwych jajnika. 2) Sprawdzenie, czy metoda 3D-HDF pozwala na lepsze niż badanie dopplerem pulsacyjnym (Color Pulsed Doppler – CPD) lub trójwymiarowym dopplerem mocy (3D-PD) różnicowanie złożonych w budowie morfologicznej guzach jajnika. Materiał i metody: U 38 kobiet operowanych z powodu złożonych guzów jajnika (torbiele jednokomorowe z elementami litymi, torbiele wielokomorowe, torbiele wielokomorowe z elementami litymi i guzy lite) badano (Voluson E8,GE, Austria) wartości maksymalnej szybkości skurczowej (PSV), indeksu pulsacji (PI) i indeksu oporu (RI) przepływu krwi. W sonoangiografii 3D-PD analizowano wartości indeksów naczyniowego VI, przepływowego FI oraz indeksu przepływowo-naczyniowego VFI. Na kolejnym etapie badania przepływu naczyniowego metodą 3D-HDF analizowano układ naczyń guza (chaotyczny lub uporządkowany) i porównano obie grupy nowotworów. Wyniki: Średni wiek badanych kobiet z guzami niezłośliwymi (n = 19) wynosił 39 lat (zakres 16–67 lat), a kobiet z guzami złośliwymi 58 lat (zakres 23–83 lat). Średnie wartości PI, RI i PSV nie różniły się pomiędzy badanymi grupami. Istotne statystycznie różnice między grupami stwierdzono dla wszystkich indeksów unaczynienia i przepływu w badaniu 3D: VI (p = 0,02), FI (p = 0,02) i VFI (p = 0,01). Metoda 3D-HDF umożliwiła obrazowanie większej liczby drobnych naczyń niż metody CPD i 3D-PD. Wysoce istotne statystycznie różnice (test c2, p = 0,0003) pomiędzy guzami złośliwymi i niezłośliwymi stwierdzono, porównując częstość chaotycznego (73,6%) i regularnego układu naczyń (10,5%). Wnioski: Nawet bardzo małe naczynia guza jajnika mogą być łatwo obrazowane w metodzie 3D-HDF, a ich układ może być oceniany po zakończeniu badania sonoangiograficznego. Metoda ta zapewnia lepszą niż badanie dopplerem pulsacyjnym CPD i badanie w trójwymiarowej sonoangiografii 3D-PD rozdzielczość, co istotnie poprawia obrazowanie przepływu krwi i układu drobnych naczyń guzów jajnika.