Czy istnieje związek pomiędzy stosowaniem insuliny i występowaniem nowotworów złośliwych – przegląd piśmiennictwa - Spych, Michał; Rychter, Anna; Fijuth, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Insulina oprócz działania metabolicznego wykazuje również słabe bezpośrednie i pośrednie właściwości mitogenne. W wielu badaniach wnioskowano, że cukrzyca jest związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zgonu z powodu wielu nowotworów litych, takich jak rak jelita grubego, piersi i trzustki. Podobne zależności wykazano u chorych z zespołem metabolicznym towarzyszącym cukrzycy, w tym z otyłością, oraz z innymi stanami związanymi ze zwiększonym stężeniem krążącej insuliny. Obserwacje te przyczyniły się do powstania hipotezy, że wzrost tych nowotworów, związany z nieprawidłową ekspresją i funkcją receptorów dla insuliny oraz IGF-1, jest promowany przez insulinę wiążącą się z tymi receptorami. W 2009 r. opublikowano szereg badań, w których wykazano potencjalny związek pomiędzy stosowaniem insuliny przez chorych na cukrzycę a ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. W pracy autorzy dokonali przeglądu dostępnego piśmiennictwa dotyczącego zagadnienia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej u chorych na cukrzycę leczonych insuliną.