Wpływ limfadenektomii miednicznej na wybrane parametry okołooperacyjne u pacjentek z rakiem endometrium FIGO I - Obrzut, Bogdan; Skręt, Andrzej; Obrzut, Marzanna; Ulman, Dariusz; Król, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel: Celem niniejszej pracy było określenie wpływu usunięcia węzłów chłonnych miednicznych na wybrane parametry okołooperacyjne u pacjentek z rakiem endometrium. Materiał i metody: Prospektywnym badaniem kohortowym objęto 118 pacjentek z rakiem endometrium FIGO I, u których wykonano śródoperacyjną ocenę stopnia zaawansowania nowotworu oraz histerektomię brzuszną z przydatkami. U 42 kobiet usunięto dodatkowo węzły chłonne miedniczne. W pozostałych przypadkach (76 pacjentek) nie było wskazań do limfadenektomii. Obie grupy porównano pod względem czasu trwania zabiegu, częstości powikłań okołooperacyjnych, utraty krwi oraz czasu hospitalizacji. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem testu t-Studenta oraz c2. Wyniki: W grupie pacjentek z wykonaną limfadenektomią stwierdzono 2 przypadki krwawienia śródoperacyjnego (4,8%). U pacjentek niezakwalifikowanych do usunięcia węzłów chłonnych wystąpiło jedno śródoperacyjne powikłanie krwotoczne (1,3%). Śródoperacyjna utrata krwi była nieznamiennie wyższa w grupie limfadenektomii. Usunięcie węzłów chłonnych powodowało istotne statystycznie wydłużenie całkowitego czasu operacji średnio o 18,4 min. Gorączka w okresie pooperacyjnym wystąpiła u 4 pacjentek z grupy limfadenektomii oraz 10 kobiet niezakwalifikowanych do usunięcia węzłów chłonnych. Limfadenektomia nie powodowała istotnego wydłużenia czasu hospitalizacji. Wnioski: Limfadenektomia miedniczna u pacjentek z rakiem endometrium FIGO I nie zwiększa utraty krwi, odsetka komplikacji śródoperacyjnych, infekcyjnych powikłań pooperacyjnych ani czasu hospitalizacji. Włączenie do procedury operacyjnej usunięcia węzłów chłonnych miednicznych powoduje znamienne statystycznie wydłużenie czasu trwania zabiegu.