Prawo pacjenta do informacji – aspekty prawne, medyczne i psychologiczne - Podciechowski, Lech; Królikowska, Anna; Hładuńska, Joanna; Wilczyński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Prawo pacjenta leczonego na oddziale szpitalnym lub w ambulatorium do informacji jest jego niezbywalnym prawem, obwarowanym wieloma aktami prawnymi. Skuteczne udzielenie informacji nie jest sprawą prostą, szczególnie w sytuacji, gdy konieczne jest przekazanie wiadomości niekorzystnych i nieoczekiwanych. Tymczasem zgoda na leczenie, w tym wykonanie zabiegów operacyjnych, ma moc prawną tylko wówczas, gdy informacja przekazana pacjentowi jest udzielona we właściwy sposób. Artykuł przybliża zagadnienia skutków prawnych informacji udzielonej pacjentowi z perspektywy prawno-medycznej, a także psychologicznych aspektów skutecznego informowania pacjentów o ich stanie zdrowia.