Przydatność kolposkopii, cytologii i oceny histopatologicznej w diagnostyce szyjki macicy pacjentek z polipami szyjkowymi - Kłosinski, Witold; Wieczorek, Marek; Lau, Katarzyna; Rżanek, Anna; Bobeff, Artur; Rutkowska, Beata; Jędrzejczyk, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Polipy szyjki macicy mogą powodować nawracające, niespecyficzne stany zapalne dróg rodnych, z którymi kobiety zgłaszają się do ginekologa. W diagnostyce tych i innych zmian patologicznych szyjki macicy wykorzystuje się obecnie takie techniki, jak kolposkopia, cytologia oraz badanie histopatologiczne. Cel pracy: Ocena przydatności kolposkopii i wymazów cytologicznych do oceny polipów szyjkowych oraz innych patologii mogących im towarzyszyć. Materiał i metody: Do badania włączono 75 pacjentek w wieku 24–80 lat kierowanych na przedoperacyjną diagnostykę histopatologiczną. Pacjentki podzielono na dwie grupy – badaną z polipami szyjkowymi i kontrolną bez polipów szyjkowych. Wszystkie pacjentki miały wykonany rozmaz cytologiczny z szyjki macicy oraz badanie kolposkopowe. Następnie uzyskane wyniki porównano z wynikami histopatologicznymi otrzymanymi z abrazji i wycinków z tarczy części pochwowej szyjki macicy. Wyniki: U 10 pacjentek (40%) z grupy badanej potwierdzono nawracające, niespecyficzne stany zapalne dróg rodnych w porównaniu z 5% w grupie kontrolnej. Nie wykryto nieprawidłowych wyników cytologicznych u pacjentek z polipami szyjki macicy. W badaniach histopatologicznych u pacjentek z grupy badanej częściej stwierdzano dysplazję małego stopnia (CIN I), obecność w badaniu kolposkopowym płaskiego, zbielałego nabłonka po próbie z kwasem octowym i torbieli Nabotha. Wnioski: Polipy są częstymi patologiami szyjki macicy, którym mogą towarzyszyć inne zmiany patologiczne. Uwagę zwraca częstsze występowanie w grupie pacjentek z polipami małego stopnia dysplazji szyjki macicy.