Złośliwy guz liściasty gruczołu piersiowego u kobiety w ciąży - Pytel, Jacek; Dedecjus, Marek; Naze, Maciej; Stróżyk, Grzegorz; Brzeziński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Guz liściasty gruczołu piersiowego stanowi ok. 0,2–1% wszystkich guzów gruczołu piersiowego. Występuje najczęściej między 35. a 55. rokiem życia, jednostronnie, może rosnąć szybko i osiągać duże rozmiary. W większości przypadków jest guzem łagodnym, spotyka się również guzy o granicznej złośliwości, dające wznowy miejscowe, jak również guzy złośliwe dające przerzuty odległe. Możliwa jest konwersja zmiany łagodnej w złoś-liwą. W artykule opisano przypadek złośliwego guza liściastego gruczołu piersiowego u 27-letniej ciężarnej, który uległ konwersji z łagodnej postaci guza w czasie trwania ciąży. W piśmiennictwie światowym dostępnych jest niewiele doniesień na temat progresji guza liściastego i konwersji w zmianę złośliwą w czasie ciąży.